SMILE LASER

SMILE (Small incision lenticule extraction)

Smile wordt gebruikt voor correctie van bijziendheid en astigmatisme. Hierbij wordt een uiterst dun lensvormig stukje hoornvliesweefsel via een micro insnede uit het hoornvlies verwijderd. Deze ultra-precieze procedure is de meest recente en minst invasieve techniek voor refractieve ooglaser correctie.

Wat is SMILE :

Relex Smile of SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) is een veilige, miniem invasieve en flaploze lasertechniek die heel comfortabel en stressvrij is voor de patiënt. De bovenste laag van het hoornvlies blijft intact, waardoor het oog sneller en steviger herstelt en je minder last hebt van droge ogen.

Een klein stukje weefsel (lenticule) wordt met de laser in het hoornvlies geslepen, waarna het wordt verwijderd door een uiterst kleine insnede.

De recuperatie na SMILE gaat uiterst snel. Kort na de ingreep kan u opnieuw werken, sporten, autorijden.

Eind 2020 werden wereldwijd reeds meer dan 3 miljoen SMILE procedures uitgevoerd in meer dan 1000 oogcentra in de wereld.

Let wel, net zoals bij Femto Lasik en ICL corrigeert deze techniek enkel uw vertezicht en zal u vanaf de leeftijd van ongeveer 45 jaar een leesbril nodig hebben. Uw eigen natuurlijke lens wordt vanaf dan namelijk minder flexibel en kan dus minder 'inzoomen'.

Voordelen van SMILE :

Snelle één-stap procedure: voor de SMILE procedure wordt slechts 1 lasertoestel gebruikt : de snelle en uiterst nauwkeurige Zeiss Visumax femtosecond laser. Het verwijderen van het door de laser gemaakte hoornvlieslensje gebeurt onder de microscoop van de laser, zodat de patiënt tijdens de ganse procedure niet verplaatst moet worden.

Minimaal invasief: Aan de oppervlakte van het hoornvlies wordt slechts een 2 tot 3 mm brede incisie gemaakt om het door de laser gemaakte hoornvlieslensje te verwijderen. Deze insnede is zo klein dat ze spontaan sluit en enkele uren na de ingreep volledig is dichtgegroeid. Door deze techniek bestaat er ook geen risico op verschuiving van de laserflap.

Hoogste veiligheid wegens behoud van hoornvliesintegriteit : De buitenste lagen van het hoornvlies blijven omzeggens volledig intact met SMILE : deze lagen zijn het meest belangrijk voor het behoud van stevigheid van het hoornvlies.

Minder problemen van droge ogen na SMILE : De gevoelszenuwen van het hoornvlies, welke hoofdzakelijk in de buitenste lagen liggen, worden minder geraakt dan bij andere lasertechnieken. Deze zenuwen verzorgen de oppervlakkige gevoeligheid van het oog en stimuleren de traanklieren. Het sparen van deze zenuwen zorgt voor een veel minder frequent optreden van droog-oog problemen na SMILE.

Voorbereiding voor behandeling :

Na een uitgebreid vooronderzoek zal in overleg met de patiënt beslist worden welke de meest geschikte behandeling is voor het bestaande refractieprobleem.

Richtlijnen voor de ingreep zelf:

  • gebruik geen make-up, parfum of lotions de dag voor en de dag van de behandeling. Deze producten laten onzuiverheden achter rond het oog en tussen de wimpers welke het resultaat van de behandeling kunnen beïnvloeden.
  • Voorzie u reeds vóór de behandeling van de nodige medicatie en volg exact het door uw arts opgestelde behandelschema
  • Zorg voor vervoer na de ingreep gezien u zelf geen wagen mag besturen.

Verloop behandeling :

Voorbereiding

Na verdoving en ontsmetting van het oog met druppels wordt u optimaal gepositioneerd onder de laser. De oogleden van het te behandelen oog wordt met een kleine sperder open gehouden zodat onverwacht knipperen niet mogelijk is.


Laseren van het hoornvlies

Het oog door middel van een lichtjes aanzuigende contactlens perfect onder de laser gecentreerd. Hierbij kan een licht drukgevoel waargenomen worden. Eens het oog in perfecte positie is, maakt de laser volledig pijnloos het hoornvlieslensje (lenticule) en de kleine oppervlakkige insnede om het lensje nadien te verwijderen. De laserbehandeling zelf duurt 23 seconden.Verwijdering van de lenticule

Na de laserbehandeling verwijdert de chirurg de lenticule via de door de laser gemaakte 3 mm brede insnede. Hiervoor gebruikt hij de microscoop welke in het lasertoestel ingebouwd is.
Het verwijderen van de lenticule verandert de kromming van het hoornvlies wat zorgt voor de correctie van de vooraf aanwezige brekingsfout van het oog.Genezing met een minimum aan hinder

Na de behandeling blijkt u nog een 20 tal minuten in de kliniek, waarna de oogchirurg nog een korte controle uitvoert en het te volgen oogdruppelschema met u overloopt. U mag daarna zonder beschermbril het lasercentrum verlaten.  Thuis is het aangewezen wat rust te nemen en niet in het oog te wrijven.
Het discomfort tijdens de genezingsperiode is zeer beperkt is en in de meeste gevallen stabiliseert het zicht zich binnen de eerste week na de behandeling.
Na SMILE kunnen patiënten reeds enkele dagen na de behandeling terug aan het werk, met de auto rijden en aan sport doen.

Animatie SMILE ingreep

Vragen en antwoorden :